Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Όλοι έρχονται στο ίδιο μέρος για διακοπές... εδώ και 25 χρόνια!!!Μία κουβέντα με τον δραστήριο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών, κύριο Γιάννη Γαρδέλλη μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρων και προβληματισμό.
Δεν παραπονέθηκε για «μείωση τουρισμού»... ούτε μίλησε για τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση. Λες και την περιοχή των Σινιών δεν την ακουμπά το πρόβλημα.
Σας παραθέτω (σε ελεύθερη αναπαραγωγή) μέρος των λεγόμενων του.
«Έχουμε τουρίστες (Άγγλοι οι πιο πολλοί) που έρχονται στον τόπο μας συνέχεια και αδιαλείπτως, εδώ και πολλά - πολλά χρόνια!
Μέσα από το πέρασμα των χρόνων κτίσθηκε (πρώτα από τους πατεράδες μας και μετά από εμάς_ μία πολύ γερή φιλία ανάμεσα στους Σινιότες και τους ξένους φίλους μας. Τους αντιμετωπίσαμε από την αρχή καλόκαρδα, με ευθύτητα και σεβασμό. Φροντίσαμε τα σπίτια που αρχικά διαμορφώσαμε για να τους τα νοικιάσουμε να είναι καλλίτερα και από τα δικά μας! Το φαγητό και το σέρβις το προσέξαμε γιατί ξέραμε ότι το «χρήμα τους»... για να γίνει «χρήμα μας» θα έπρεπε να υπάρξει μια τίμια ανταλλαγή προσφοράς εκ;μέρους μας. Kάποιος που μας επισκέπτεται θα πρέπει να φιλοξενηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο... όπως και στην αρχαία Ελλάδα, έτσι και εμείς ξέραμε ότι αξίζει στον ξένο φίλο επισκέπτη μας η πατροπαράδοτη φιλοξενία που επιβάλει ο Ξένιος Ζευς! Το καλλίτερο φαγητό το καλλίτερο κρασί και το καλλίτερο κατάλυμα έπρεπε και πρέπει να προσφέρετε στο φιλοξενούμενό μας! Ο τουρίστας σήμερα δεν είναι προς «οικονομική αφαίμαξη»... αλλά ΄κάποιος που επέλεξε΄ να περάσει τις διακοπές του μαζί μας στον τόπο μας! Oφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την επιλογή του, να μην τον απογοητεύσουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτών «ευχάριστες αναμνήσεις» έτσι ώστε γυρνώντας στον τόπο του να γίνει ο καλλίτερος «πρεσβευτής» μας!
Σε αυτή τη μακροχρόνια πορεία, πολλοί από τους επισκέπτες μας επέλεξαν να αγοράσουν σπίτια και να εγκατασταθούν πιο «μόνιμα» στην περιοχή μας. Πολλά και γνωστά ονόματα, οικονομικοί παράγοντες, πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και απλοί μέσο αστοί... σήμερα μοιράζονται μαζί μας το τόπο, τη θάλασσα και τον ουρανό μας!
Ήμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Αυτό το εκτιμούμε, όπως το εκτιμούν και οι επισκέπτες μας! Μαζί φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά και την οικολογική ισορροπία στο χώρο μας.
Εμείς κι οι πατεράδες μας, δεν παρασυρθήκαμε από τον εύκολο ευκαιριακό τουρισμό... ούτε κυνηγήσαμε την τυποποίηση και τη μαζικοποίηση του. Είδαμε τους φίλους επισκέπτες μας ως «άτομα με Προσωπικότητα» και όχι σαν μία «απρόσωπη μάζα».
Δεν ξεχάσαμε τις τοπικές γεύσεις ούτε τους παραδοσιακούς χορούς μας. Σεβαστήκαμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας και δεν απαρνηθήκαμε ποτέ... (χάρη κάποιου αόριστου «εκ μοντερνισμού») ...το παραδοσιακό Kερκυραϊκό πρόσωπο μας!
Αυτή η στάση μας, πιστεύω, είναι που, σήμερα, μας αποζημιώνει, προστατεύοντας μας, από τις δυσάρεστες εξελίξεις που προμηνύονται και απειλούν τον τουρισμό στο νησί μας!»

Λόγια του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών . Γιάννη Γαρδέλλη.
Προσυπογράφω.
PSMavroΟ πρόεδρος του Π. Συλλόγου Σινιών κ. Γαρνέλις Γιάννις, με τους άγγλους καλούς φίλους και συνεργάτες του Τζάκι και Μίκι Ραστ. Ο Μίκι ο «Σκουριάς»... (όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι έλληνες φίλοι του τον Μίκι Ραστ) ...πάνω από 20 χρόνια επισκέπτεται την περιοχή των Σινιών! Τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύζυγο του, την γλυκιά Τζάκι... μένουν πια μόνιμα στην περιοχή. Ο Mίκι όχι μόνο έμαθε Eλληνικά... αλλά δραστηριοποιείτε και στο τοπικό σύλλογο, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, τρώει και πίνει σαν Έλληνας... τραγουδά ελληνικά και φυσικά χορεύει θαυμάσια παραδοσιακούς Kερκυραϊκούς χορούς! Άλλος ένας Άγγλος φίλος που νοιώθει βαθειά μέσα του και ...Έλληνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου