Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες στο χωριό Κυνοπιάστες, στην Κέρκυρα.

Το τραγούδι του «Γαζιανάκη» στο χωριό Κυνοπιάστες, στην Κέρκυρα.
Την Κυριακή, τις «Τρινές», γίναμε μάρτυρες της αναβίωσης και της τέλεσης ενός χαμένου Αποκριάτικου δρώμενου,
Πρώτα από όλα, οφείλουμε ένα μεγάλο EYXAPIΣTΩ_ στην κ. Σοφία Πουλημένου (χήρα Σπύρου - Τάλαρου) που διέσωσε...
...θερμά ΣYΓXAPHTHPIA στην πρωτο χορεύτρια κ. Ελένη Τσαγκαροπούλου που αναβίωσε και δίδαξε...
...αλλά και ένα ηχηρό ΜΠΡΑΒΟ στις πρώτοτραγουδίστριες και σε όλο το Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "Γειτονία"(*) ....για την πολύ καλή εκτέλεση του τραγουδιού!
...................................................................................................................
Η κ. Σοφία χήρα Σπύρου Πουλημένου  (Τάλαρου)
Η πρωτο χορεύτρια κ. Ελένη Τσαγκαροπούλου
Το τραγούδι του «Γαζιανάκη».
Πρόκειται για ένα παλιό δημοτικό τραγούδι της Κέρκυρας, με 15σύλλαβους στίχους, στα πρότυπα πολλών μεσαιωνικών ποιημάτων και τραγουδιών._
Η υπόθεση του τραγουδιού του «Γαζιανάκη», αναφέρεται στον ακαταμάχητο πόθο ενός νέου για μια κοπέλα που δεν μπορούσε, με τα αυστηρά ήθη της εποχής, να τη συναντήσει και... "να την πλανέψει". Για να το επιτύχει, ντύθηκε γυναίκα, ακολουθώντας το πονηρό σχέδιο μιας γριάς που "τον ορμήνεψε".
Η μεταμφίεση του «Γαζιανάκη» σε γυναίκα, σύνδεσε το χορευτικό ποίημα με την περίοδο του καρναβαλιού, δίνοντας την ευκαιρία σε άντρες και γυναίκες να απελευθερωθούν για λίγο από τις δεσμεύσεις των αυστηρών ηθών και κανόνων κοινωνικής ζωής και να τραγουδήσουν με πάθος και χαρά την ιστορία που θέλει το ζευγάρι να κάνει του... "ύπνου τα κανάκια" (ερωτικά παιχνίδια) στο κρεβάτι τση Μάριως, με τα χρυσοκεντημένα σεντόνια.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι Aποκριές σχετίζονται με «γάμους», με «ιερογαμείες» με μεταμφιέσεις (άντρες σε γυναίκες και το αντίστροφο) αλλά και με σκωπτικά τραγούδια σαν αυτά που ακούστηκαν και στο χωριό των Κυνοπιαστών. (...περισσότερα στοιχεία σχετικές με τις Aποκριές, για το καρναβάλι αλλά και για «Tελετές κάθαρσης - βλάστησης» θα βρείτε στο http://psmavrocorfu.blogspot.com/2012/02/t.html )

Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία"(*), μέσω του υπεύθυνου για τη λαογραφική έρευνα, απευθύνθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες του χωριού, την 86χρονη Σοφία  χήρα Σπύρου Πουλημένου (Τάλαρου), η οποία συμμετείχε για πολλά χρόνια στο χορό του «Γαζιανάκη». Mε την εντυπωσιακή μνήμη που διαθέτει και την καλή της διάθεση, απέδωσε το ποίημα τραγουδιστά, ηχογραφήθηκε και στη συνέχεια απομαγνητοφωνήθηκε για να αναβιώσει ο χορός με το αυθεντικό, άγραφο ως τότε, ποιητικό κείμενο.
Ο Πολυφωνικός Χορός του χωριού Κυνοπιάστες, το αναβίωσε και το απέδωσε και πάλι... (με πρωτο χορεύτρια) την κ. Ελένη Τσαγκαροπούλου) ...μετά από 50 χρόνια (!) στη μικρή πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Aϊ Γιάννη, το πρωί της Κυριακής (Τρινές).
...................................................................................................................

...................................................................................................................
ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΙ όλοι όσοι εργάσθηκαν(*) για την αναβίωση αυτού του παλιού παραδοσιακού Δρώμενου! Ένα Δρώμενο που θα εξαφανίζονταν και αυτό στη λήθη της ψευτο - κοσμοπολίτικης Νεοελληνικής λησμονιάς μας... όπως τόσα άλλα παραδοσιακά Δρώμενα που τώρα πια αγνοούμαι ακόμα και την προΰπαρξη τους.
Ο «Γαζιανάκης» ως λαογραφικό δρώμενο, με την επαναληπτική τέλεσή του στο μέλλων, θα θυμίζει στους Κυνοπιαστινούς την κοινή καταγωγή τους, θα τους «δένει» με τους «παλαιούς ανθρώπους» και γιατί όχι, η σωστή τουριστική προβολή του, αλλά και η με σεβασμό και συνέπια τέλεσή του, θα φέρει (εκτός από περεταίρω καλή φήμη) ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο όμορφο χωριό!
Άντε και του χρόνου Κυνοπιαστινοί!...................................................................................................................
(*) Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "Γειτονία" συντονίζει ο Γιώργος Εμ. Ανυφαντής, την ιστορική και λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Σπ. Πουλημένος, τα οργανωτικά και τις δημόσιες σχέσεις έχουν οι ΄Άννα Στεφ. Δαφνή και Σπύρος Αντ. Πουλημένος.


ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ. Ο "Γαζιανάκης" αναβιώνει στους Κυνοπιάστες 
http://koinonkynopiaston.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου